Tämä artikkeli tulee käsittelemään Intel i5-6600k prosessorin korkkausta itse tulostetulla työkalulla. Käydään myös testiohjelmiston käyttö läpi niin Linux puolella kuin Windows puolella.
Korkkaus, deliddaus, decappaaminen jne. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kyseessä on siis prosessi, jossa tavalla tai toisella irrotetaan työpöytäprosessorista lämmönlevittäjä. Syynä yleensä on valmistajan valitsema lämpötahna, joka sijaitsee prosessorin piirin ja lämmönlevittäjän välillä. Korkkaus prosessi tapahtuu yleensä joko ihan partaterällä tai ohuempien lastujen osalta irrotustyökaluilla. Näitä työkaluja voi joko ostaa alan liikkeistä tai jopa tulostaa itse 3D tulostimella.
Operaation idea on vaihtaa laitevalmistajan valitsemat huonot piitahnat Cool Laboratory:n nestemetallilla. Heti näin alkuun täytyy varoittaa, että toisinkuin piitahna, nestemetalli on sähköjohdannainen, joten sen kanssa tulee olla tarkkana.
Testityöasema:
Emolevy: Asus Z170-P D3
Prosessori: Intel i5-6600K
Jäähdytin: DeepCool Maelstrom 240T
Ennen korkkausta ajettiin pohjatestit. Ensin testattiin lämmöt rasituksessa kun kaikki oli oletusasetuksilla biossissa. Tällöin prosessori toimii 3.6GHz taajuudella, turbo 3.9GHz taajuudella ja vcore on noin 1.184V. Toinen testistaus ajo suoritettiin 4.4GHz taajuudella, vcore 1.28V.
Testi ohjelmista monella on varmasti se oma mielipide mitä pitäisi käyttää ja miksi, eikä oikeaa vastausta tuskin koskaan saada, sillä ihmisillä on myös eri käsitykset siitä mikä on stabiili kone. Jotkut haluavat, että kone pyörii 24H OOCT rasitustessissä ilman erroreita, jotkut vaativat 12h prime95 suorituksen ja toisille kelpaa hieman lyhyempikin aika. Itse kuulun tähän viimeisimpään porukkaan.
Testiohjelmiksi valikoitui seuraavat sovellukset:
Linux:
mprime | rasitustesti ohjelma (prime95 linux versio)
systester-cli | testiohjelma joka vastaa windowsin SuperPi ohjelmaa.
I7z | i7z näyttää intelin prosessorien tiedot suurimmilta osin
psensors | psensors näyttää lämpötiloja joista tärkeimpänä ominaisuutena tähän on min, max arvot.
Windows:
prime95 | rasitustesti ohjelma jolla saadaan tarvittaessa maskimaalinen lämpötila esiin.
Cinemabench | prosessorin testausohjelmisto joka antaa suuntaa antavan tuloksen kellotuksesta.
Cpu-z | saadaan prosessorista kaikki tarpeelliset tiedot näkyviin kuten vcore.
RealTemp GT 3.70 | näyttää lämpötilat, min, max arvot ja kuinka kaukana TJMax lämpötila on.
Cinembench R15
systester-cli -gausslg 64M -threads 4
Sitten itse korkkaus prosessiin. Käyttämäni työkalu on itsetulostettu youmagine.com:ista löytyvällä mallilla. Tulostukseen käytettiin 40% inflillä ja tulostus laatu oli hyvä hacklabin Creality CR-10s Pro tulostimella.
Jäähdytin irti, piitahnojen putsaus ja tämän jälkeen prosessorin irroitus. Jos tulostat itse korkkaustyökalun koita ensin laittaa paloja yhteen sillä ne saattavat alkuun olla turhankin tiukat. Olisi mukavaa jos prosessoria ei joutuisi kahden muovipalan välistä kaivertamaan pois. Kannattaa myös tarkistaa, että prosessorin lämmönlevittäjä uppoaa kunnolla työkaluun sillä tulostus jälki voi olla vaihtelevaa, joten prosessorin voi joutua oikein kunnolla painamaan paikalleen.
Kun prosessori on saatu työkalun alustalle laitetaan työntöpala paikalleen. Tämän jälkeen siirretään koko viritelmä ruuvipenkin väliin. Ruuvipenkin kiristys kannattaa tehdä rauhallisesti pikkuhiljaa. Loppuakohden se alkaa olemaan hyvinkin tiukka vääntää. Tarpeeksi vääntäessä kuuluu suht kova napahdus kun lämmönlevittäjä vihdoin irtoaa ja tämä on se hetki kun hikikarpalot alkavat valua otsaa pitkin, että menikö kaikki niinkuin piti.
Prosessorin piriin pinta tulee putsata hyvin esimerkiksi alkoholi pyyhkeellä. Tämän jälkeen levitetään nestemetalli tai uusi piitahna piirin pinnalle. Joillakin on tapana poistaa vanhat liimaukset lämmönlevittäjästä ja prosessorin päältä, vaihtaen ne samalla johonkin uuteen. Itse jätin vanhat liimaukset toivoen, että ne vähän auttaisivat lämmönlevittäjän paikalleen laittamisessa. Valitettavasti itsellä oli sen verran vähän nestemetallia jäljellä, että en saanut kuin prosessorin ja lämmönlevittäjän väliin sitä. Lämmönlevittäjän ja jäähdyttimen väliin laitoin CoolerMasterin valmistamaa E2IC piitahnaa.
Nyt oli vuorossa uudet testiajot vakio kellontaajuuksilla ja 4.4GHz:n ylikellotuksella. Näin saadaan arvio siitä kuinka paljon lämpötilat laskivat korkkauksen ansiosta. Maksimi kellotukseksi saatiin 4.6GHz toimimaan vakaana 1.404-1.452 volteilla. Yritin myös päästä 4.7GHz 1.5V, mutta prime95 ei antanut armoa vaan aina kaatoi jonkun coren. Muutenkaan tuollainen 1.5 voltin jännite ei ole kovinkaan suositeltavaa, mutta oli hieno kokeilla kuinka paljon voltteja voi nyt nostaa ilman, että lämpötilat tulevat vastaan.
Loppupäätelmä
Kun verrataan maksimi lämpötiloja ennen ja jälkeen korkkausta huomataan, että vakio kelloilla lämpötilat laskivat 11 astetta, joka on noin ~16% lasku. 4.4GHz:lla lasku oli jopa 20 astetta, joka on noin ~22% lasku. Ennen korkkausta jopa 1.28V oli kova määrä 4.4GHz:lla, mutta korkkauksen jälkeen volttia pystyttiin nostamaan jopa 1.452V asti ja saada taajuusi 4.6GHz:taan. Kellotus testattiin vakioksi noin 45 minuutin prime95 Small FFTs rasitustestillä.
Korkkaaminen on riskejä sisältävä toimenpide, mutta lämpötila erot mitkä sillä saavutetaan on kyllä hyvät, joten itselleni tämä oli suotuisa kokeilu. Vaikka en konetta ajaisi tuolla 4.6GHz:lla kokoaikaa niin halutessani minulla on nyt enemmän pelivaraa volttien ja tuuletin nopeuksien kanssa. Jos olet valmis riskeeraaman sen, että prosessori hajoaa prosessissa niin suosittelen kokeilemaan ja juurikin nestemetallilla, jolla saa parhaat tulokset. Käytetty korkkaustyökalu löytyy Hacklabin tiloilta (1).
(1) Sihteerin huomautus: Käytetty korkkaustyökalu on todennäköisesti muuton yhteydessä poistunut hacklabin inventaariosta.
Projektin tekijä oli Juuso Yli-Sorvari, joka toimi myös vuosia Hacklabin webmasterina.